Entre l’equip de professionals amb què compta la cursa Emmona hi ha un grapat de Dietistes – Nutricionistes i una gastrònoma i cuinera de la zona. No és en và que han comptat amb nosaltres per elaborar l’avituallament d’aquesta nova edició. Un avituallament que vol ser més solidari amb tots aquells corredors amb necessitats específiques.

Aquest any la organització ha fet un esforç per adaptar-se al nombrós grup de corredors afectats de celiaquia i sensibilitat al gluten, i també als corredors vegetarians i vegans. Serà una primera experiència, jo diria que fins i tot pionera en aquest àmbit.

L’Eva Martínez del Restaurant Can Jordi d’Espinavell ha aportat tot el seu saber gastronòmic i la seva experiència en l’elaboració de receptes. L’equip ADNEEC format per la Neus Arimany, la Maria Gil, l’Albert Martínez i en Jordi Sarola la part de nutrició bàsica i dietètica aplicada. En Jordi Miguel i el seu equip l’experiència logística de tots aquests anys d’Emmona.

Pasta i torradetes sense gluten, apta per a celíacs

La dieta sense gluten és l’únic tractament per a la malaltia celíaca. El gluten és una proteïna que es troba a la llavor dels cereals com el blat, l’ordi, el sègol i tots els seus derivats. Cal ser molt curosos ja que aquesta proteïna exerceix una gran toxicitat en els celíacs.

En aquesta edició s’ha decidit que la pasta serà sense gluten de la marca italiana Divella i cuinada amb la seguretat que no hi haurà cap mescla de cereals que la continguin. La contaminació creuada és molt fàcil i les equivocacions també, per tant tota la pasta de la cursa és sense gluten. Alhora també es cuinarà arròs, un altre cereal que no conté gluten i que complementarà la oferta en aliments rics en hidrats de carboni.

En alguns avituallaments també es podran demanar torradetes sense gluten, per poder acompanyar per exemple amb crema de cacau sense gluten Nutella.

Hamburguesa vegetal de llegums, apta per a vegans

Una de les qüestions plantejades és la dels vegetarians i la dels vegans. Aquestes són persones que han decidit de no menjar cap derivat que procedeixi dels animals. Alguns ho són per concepcions ètiques, altres dietètiques i alguns com a opció ambiental. També hi ha un nombrós grup de corredors, alguns vegans i altres ovo-lacto-vegetarians.

En general als avituallaments s’hi troba la pasta sense gluten, l’arròs, codonyat, llaminadures, fruits secs, xocolata, xips, fruites, galetes, brioix, coca o pa, tot aliments aptes per a vegans. Però al final de la cursa hi ha la graellada de carn. En aquesta edició hem decidit d’incorporar les hamburgueses aptes per a vegans, fetes de llegums, cereals i verdures, les conegudes com hamburgueses vegetals de la marca Vegetalia, als quals agraïm la participació en l’event.

Carn de poltre de la comarca

Des del Restaurant Can Jordi (Espinavell) i de la ma de la seva cuinera, l’Eva Martínez, va arribar la proposta d’incorporar la carn de poltre a l’àpat de Sant Joan de les Abadesses. Pensant sempre en les qualitats dels aliments als nutricionistes ens va encantar la idea. De fet, tota la carn serà de la comarca i de quilòmetre zero.

Carn rica en vitamina B12, ferro i greixos del tipus omega 3 però també n’obtenim una proteïna de bon valor biològic perfecte per a la reposició d’aminoàcids necessària després d’una cursa d’aquestes característiques. De bon sabor la gaudireu a l’arribada, gairebé com a premi.

Aigua de coco per hidratar

Són molt conegudes les propietats del coco i en aquesta edició la marca The Elements Pure Coconut Water subministrarà aigua de coco a l’avituallament de Núria. Rica en potassi, magnesi, sodi, calci i fòsfor cada vegada és més utilitzada com a segona font d’hidratació, juntament amb l’aigua.

Segment especial Vallter – Núria

El segment de cursa de Vallter a Núria, de 16,4 km no té cap avituallament degut a la dificultat tècnica i a no poder incorporar un helicòpter. És molt important de portar més líquid del previst inicialment ja que es calcula que els corredors més lents poden tardar unes 7 – 8 hores a fer-lo i els més ràpids unes 4 hores. Això vol dir tenir un autoavituallament líquid i sòlid, per tant cal aprofitar Vallter per fer sandwitxos, agafar fruits secs, llaminadures o endur-se pasta a més d’algun stick de Flectomin (isotònica en pols) per incorporar a l’aigua de neu en el cas de que s’hagi de consumir.

Des d’ADNEEC, del Restaurant Can Jordi i de la organització de la Emmona esperem que gaudiu de la cursa i d’aquest avituallament que us hem dissenyat.

 

Autor del text: Jordi Sarola.

Dietista-Nutricionista Especialitzat en Esport Director i co-fundador d’ADNEEC.

Si necessiteu més informació el podreu trobar a:

(www.cendief.es)

We use cookies to improve our website and your experience when using it. Cookies used for the essential operation of this site have already been set. To find out more about the cookies we use and how to delete them, see our privacy policy.

  I accept cookies from this site.
EU Cookie Directive Module Information